Forum dla osób mających pytania dotyczące IX LO.
Jeżeli chodzi o przedmioty rozszerzone, to mamy bardzo dobrych nauczycieli. Geografię mamy 3 razy w tygodniu, przedmiot jest bardzo dobrze prowadzony, a oprócz tego mozna dodatkowo brać udział w wyjazdach organizowanych pzez naszą nauczycielkę (np. wyjazd do Gruzji, rejs Pogorią). WOS mamy raz w tygodniu, ale w następnych latach będziemy miec po 3 godz., lekcje są ciekawe i na razie są wprowadzeniem do głębszego omawiania spraw dziejących się w naszym kraju i na świecie, w ramach tego przedmiotu też sa organizowane projekty.
Na początku roku matematyczka pytała, ile osób chce zdawać rozszerzoną matematykę i zgłosiło się sporo osób, więc trochę ją rozszerzamy.
Historię również mamy rozszerzoną i prowadzoną ciekawie- historyk luźno prowadzi lekcję, nie jest to nudny wykład. Pokazuje nam np. wiele zdjęć/ karykatur itp. związanych z danym tematem (w ten sposób lepiej przygotowuje nas do matury) i zadaje pytania, część z nich nie jest o wiedzę, ale takim 'gdybaniem' (które również jest bardzo przydatne w historii).
W naszej klasie na początku roku jest test pisemny sprawdzający nasze umiejętności i krótka rozmowa. Na tej podstawie jesteśmy dzieleni na dwie grupy. Ja jestem w grupie niższej (ale nie ma między nimi znaczącej różnicy). Mamy więcej godzin angielskiego niż inne klasy i korzystamy z podręcznika rozszerzonego. Ciężko mi powiedzieć, czy jest na zaawansowanym stopniu, ponieważ nie wiem, jak jest w innych klasach i chodziłam do gimnazjum dwujęzycznego, gdzie już miałam rozszerzony angielski, więc nie jest on dla mnie trudny.
Na lekcjach dużo mówimy, robimy wiele zadań z gramatyki. Niestety nie wiem dokładnie, co robi wyższa grupa.
Jeżeli chodzi o grupę wyższą z angielskiego, to na naszych lekcjach główny nacisk jest nakładany na listening, speaking i vocabulary. Tematy są powiązane z naszym profilem (geografia, WOS), np. przez pół roku przygotowywaliśmy newsy na bieżące tematy z kraju i ze świata, dużo pracujemy na kserówkach, robimy prezentacje (np. o konfliktach zbrojnych na świecie).