Forum dla osób mających pytania dotyczące IX LO.
Hej , Jestem tu nowy więc chciałbym się dowiedzieć jaka to szkoła, chce iść na bio-chem-mat lub bio-chem-fiz i tutaj pierwsze pytanie : czy mogę złożyć papiery na te dwie klasy (jeżeli nie dostanę się do jednej to może do drugiej ) , jaki klimat panuje w szkole ? Interesuje mnie też opcja wyboru drugiego języka tzn. chciałbym kontynuować naukę języka francuskiego , czy jest to możliwe ?
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na dniach otwartych
Hej
Można składać podania nawet do wszystkich klas naraz, z zaznaczeniem, która jest twoim pierwszym wyborem, która drugim itd.
We wszystkich klasach poza Mat-Geo+ można uczyć się francuskiego, niemieckiego i rosyjskiego. W zeszłym roku na początku robili po prostu test z tych języków wszystkim chętnym i według tego dzielili potem na grupy zaawansowane/średniozaawansowane/zupełnie zielone.
Klimat umiarkowany ciepły, jakkolwiek w Hoff jest sporo nauki, to na korytarzach się tego nie widzi, przerwy wszyscy spędzają na rozmowach i spotykaniu się ze znajomymi. Wszyscy mają mnóstwo pomysłów i energii na organizowanie eventów, projektów, różnych zajęć dodatkowych (wkrótce ma ruszyć projekt naszego lipdubu), a nauczyciele zwykle są wszystko się zgadzają i są pomocni.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie o klimat, jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości to pisz
Nowy użytkownik
Mam do Was dwie sprawy
1.Czytałam regulamin rekrutacji, ale nie znalazłam informacji dotyczącej przyznawania pkt., laureatom konkursów wojewódzkich. Jestem laureatką z matmy i w moim gimnazjum powiedziano mi, że teraz w postępowaniu rekrutacyjnym od razu mam przyznane 200pkt. I niby tak jest w całej Polsce. To prawda?
2.Mieszkam w mniejszym miasteczku jakieś 1,5h drogi od Warszawy, ale bardzo chciałabym się uczyć tutaj. Więcej możliwości, lepsze szkoły i wgl. Problem w tym, że rodzice nie chcą się zgodzić. Jakieś pomysły jak mogę ich przekonać? Naprawdę mi na tym zależy (Od razu zaznaczę, że zakwaterowanie to nie problem mamy tu mieszkanie, więc nie chodzi o to że nie mogą mi na to pozwolić ze względów finansowych.)
1. Jeśli jesteś laureatką, to każda szkoła w Polsce przyjmie cię od razu i bez pytania (wyjątkami mogą być Staszic, Zamoyski, Kopernik i inne takie licea z gigantyczną sławą - po pierwsze mają swój własny wewnętrzny test, który trzeba zdać, po drugie, gdyby przyjmowali wszystkich chętnych laureatów to nie starczyłoby miejsc.) (W Hoff na pewno nie będzie z tym problemu, poziom szkoły jest wysoki, ale większość ludzi nie jest laureatami - więc ci, którzy mają ten tytuł są przyjmowani od razu .)
2. To jest sprawa trudna, zależy od twojej relacji z rodzicami, jaki dojazd do Warszawy masz od siebie, za jak dojrzałą rodzice cię uważają itd; więc prostej porady nie otrzymasz
Mogę powiedzieć tyle, że mamy w Hoff całkiem sporo osób, które mieszkają daleko poza Warszawą - albo decydują się wtedy na wynajęcie bursy w stolicy, albo skazują się na długie dojazdy, wstawanie rano o upiornych porach i wracanie do domu późno po zmroku. Pamiętaj, że samotne mieszkanie w Ww-ie też nie będzie sielanką - mamy i take osoby, i one szybko zaczynają doceniać niezauważalny dotąd fakt, że to rodzice zwykle piorą, gotują, robią zakupy itd.
Z drugiej strony może być tak, że liceum w twojej miejscowości nie jest w stanie zapewnić ci poziomu nauki i rozwoju odpowiedniego do twoich zdolności i potencjału. Nauka w Hoffmanowej gwarantuje solidne podstawy do bardzo dobrze zdanej matury i studiów, nasi absolwenci, jakkolwiek patetycznie to zabrzmi, należą do elity intelektualnej i niewątpliwie łatwiej jest zrobić jakąś karierę (o ile jest to twoim celem) lub po prostu znaleźć dobre, wymarzone studia a potem pracę po Hoffmanowej niż po jakimś liceum w Nowym Mieście nad Pilicą (oczywiście nie obrażając mieszkańców tego ostatniego). Dodatkowo nauka w Warszawie = więcej możliwości pozaszkolnych, takich jak dobre kursy rysunku/tańca/teatralne/koncerty... Sama Hoff oferuje całkiem sporo zajęć dodatkowych...
Jak przyjdą mi do głowy jeszcze jakieś argumenty, to napiszę, na razie życzę ci powodzenia w przekonywaniu rodziców
Witam ,
Jestem zainteresowana kontynuacją francuskiego. Chciałabym się dowiedzieć jaki jest poziom jego nauczania. Czy lekcje francuskiego są prowadzone na poziomie DELF B1? Interesuje mnie również czy na lekcjach chemii robione są doświadczenia oraz czy są po lekcjach organizowane zajęcia sportowe.
Hej Niestety z Twoich pytań jestem w stanie odpowiedzieć na tylko jedno: tak, w Hoff są organizowane różnorodne zajęcia sportowe po lekcjach m.in. z koszykówki, siatkówki, piłki ręcznej, fitness.
Na pozostałe pytania odpowie Ci ktoś, kto uczy się francuskiego lub/i rozszerza chemię ;>
Ja mogę odpowiedzieć na pytanie o francuski 1 września robiony jest test, według którego chętne osoby są przydzielane do trzech grup zaawansowania. To, jaki materiał przerabia dana grupa, zależy od jej poziomu (Doświadczenie uczy, że w gimnazjum wszyscy olewali francuski, więc nawet poziom najlepszej grupy nie jest zbyt imponujący
)
Niemniej jednak, lekcje są prowadzone bardzo solidnie i jeśli ktoś powtarza w domu to, co było w szkole, szybko się uczy.
Nowy użytkownik
A jaki jest poziom języków ogólnie? Przede wszystkim chodzi mi o angielski. Czy jest podział na grupy w obrębie klasy czy język jest nauczany międzyklasowo? I czy ktoś orientuje się jaki poziom ma najbardziej zaawansowana grupa? B2, C1? I jacy są dobrzy nauczyciele angielskiego?
Jeśli chodzi o języki obce, to zdaje się że najbardziej wymagający są nauczyciele niemieckiego, na francuskim porządnie uczą, ale nie cisną jakoś specjalnie, uważa się ze największy luz jest na ruskim.
Angielski jest uczony w grupach wewnątrzklasowych, po dwie grupy. Lepsza grupa w mojej klasie uczy się na poziome trochę wyższym niż FCE, nauczycielka (proc. Grynka) przykłada dużą wagę do speaking i vocabulary. Ogólnie angliści, jak zdecydowana większość nauczycieli w Hoff (nie, to nie jest tania reklama i puste zachwalanie, tak naprawdę jest ) stoją na wysokim poziomie, lubią swój przedmiot, sporo wymagają, są rzetelni i nastawieni na pomoc uczniowi.
Cześć wybieram się do was i mam kilka pytań ...
Uczę się w gimnazjum rosyjskiego jednak jestem z niego słaby. Jak myślicie czy warto kontynuować naukę czy wybrać nowy język ? Głównie chodzi mi o to czy na rusku jest bardzo duży luz (tak jak u mnie w gim ) ?